ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Δεν είναι πλέον εμπόδιο!

Με τον όρο υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να αποκτήσει τέκνο, έπειτα από τουλάχιστον ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών, χωρίς αντισυλληπτική προστασία και εμφανίζεται στο 15% των ζευγαριών.

Σύμφωνα με τον ορισμό, όπως αυτός έχει διατυπωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η υπογονιμότητα αποτελεί διαταραχή της υγείας και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης. Η τεκνοποίηση και η δημιουργία οικογένειας θεωρούνται δικαίωμα του κάθε ζευγαριού. Σύμφωνα με διάφορες επιδημιολογικές μελέτες και εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., περίπου το 10 - 15% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει κάποιας μορφής δυσχέρεια στην προσπάθειά του να αποκτήσει απογόνους. Περίπου το 60 - 65% των φυσιολογικών γόνιμων ζευγαριών επιτυγχάνει κύηση κατά το πρώτο έτος προσπαθειών και 20 - 25% των ζευγαριών αυτών επιτυγχάνει κύηση κατά το δεύτερο έτος προσπαθειών. Το υπόλοιπο 15% είναι τα «υπογόνιμα» ζευγάρια που χρήζουν ειδικής βοήθειας. 

Ο αριθμός των ζευγαριών που ζητούν ιατρική βοήθεια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όπως και σε άλλους τομείς της ιατρικής, η επιτυχής αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας εξαρτάται από την ακριβή διάγνωση των αιτίων της υπογονιμότητας, η οποία επιτυγχάνεται με το λεπτομερές ιστορικό, τη σωστή φυσική εξέταση του ζεύγους και το σωστό κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.
 
Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα είναι η ηλικία της γυναίκας και του άνδρα, η συχνότητα σεξουαλικής επαφής, η διάρκεια των προσπαθειών για επίτευξη εγκυμοσύνης, επαγγελματικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, υπερβολική χρήση καφεΐνης/καπνού και αλκοόλης, καθώς και το έντονο stress.

Το Γυναικολογικό Ιατρείο του Δρ. Χρήστου Παρασκευαΐδη (με μεταπτυχιακό στους τομείς της Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Αναπαραγωγής) υπόσχεται να σκύψει πάνω από το πρόβλημα του κάθε ζευγαριού και με επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη και συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα

Κέντρα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη, του Institute of Life του ΙΑΣΩ, να χαρίσει στο ζευγάρι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής, ένα παιδί!